- Dette er tog- og jernbaneselskapenes sjanse til å ta opp konkurransen med flyet. Toget kan tilby reiseglede og eventyr, og vi kan fortsatt reise – men på en klimavennlig måte, mener Sigrid Elsrud og Kristian Skjellum Aas.  

En gang var toget symbolet på industriutvikling, fremgang, vekst og eventyr.
Men de siste tiårene er toget satt i skyggen av privatbilisme og billige flyturer.
Men når utslippene skal til null og vi blir flere mennesker i verden som fortsatt vil reise – har toget en sjanse til å gjøre comeback?

Sigrid Elsrud driver selskapet Langs linjen og togbloggen.no
Kristian Skjellum Aas administstrerer Facebookgruppa Togferie.
De er to av Norges varmeste forkjempere for tog.

- Jeg synes det er ironisk at vi bruker store ressurser på å gjøre bilene elektriske og flyene elektriske, men så har vi en transportform som har vært elektrisk i 100 år, som vi ikke satser på, sier Kristian.

Sigrid mener klimakrisen er jernbanens sjanse til å få ferieglade mennesker tilbake på sporet. Men det er også vår sjanse til å påvirke.

- Hver gang vi kjøper en feriereise tar vi et valg. Kjøper vi en flybillett som bekrefter vi tendensen som har vært de siste par tiårene. Kjøper vi i stedet en togbillett så blir vi en del av statistikken som jernbanedirektoratet og andre kan bruke når du vurderer om det er interesse for å bygge ut et bedre togtilbud, sier hun.

Sammen med programleder Kirsten Øystese, snakker de i podkasten om hvorfor det er superenkelt å finne flybilletter på internett, men nesten umulig å finne ut hvor man kan få kjøpt togbilletter på tvers av land.

De snakker om hvorfor ikke all togpolitikk i Europa har vært vellykket og hvorfor særlig Norge har havnet bakpå. Og så deler Kristian og Sigrid gode toghistorier og togtips. Visste du for eksempel at det er mulig å kjøpe billett i en panorama-vogn langs Rhinen? 

Share | Download(Loading)