Verden møter Russlands brutale invasjon av Ukraina med kraftig fordømmelse og sanksjoner. I Tyskland og EU kan behovet for sikker energiforsyning få konsekvenser for kull, gass, atomkraft og fornybar energi.   

I denne ukas podkast forteller Brussel-korrespondent Alf Ole Ask om hvordan EU står samlet mot Russland og legger enda mer vekt på energisikkerhet, omstilling og behovet for raskere utbygging av fornybar energi.  

Redaktør i Energi og Klima, Olav Øvrebø følger den tyske energi- og klimapolitikken.
Sosialdemokraten Olaf Scholz tok over som forbundskansler etter Angela Merkel i fjor høst.
Sammen med De grønne og Fridemokratene presenterte regjeringen et offensivt politisk program. Men så har det gått trått.
Scholz er kritisert for å være usynlig, utydelig og lite handlekraft. 
Men etter at Russland gikk til krig mot Ukraina har vi sett en annen Scholz.
I tiår har Tyskland holdt fast på linjen om å ikke sende våpen til områder i krig eller i områder der krig truer. Denne linjen er nå brutt. Tyskland vil støtter Ukraina med våpen, de er villige til å bruke en større del av budsjettet på forsvar og de er enda tydeligere på at energipolitikk også er sikkerhetspolitikk.

Det er særlig fire momenter som er interessant å legge merke fra den tyske regjeringens kommunikasjon om klima og energi den siste uken:
- Det ene er hvor raskt og hvor kraftig Tyskland vil satse på fornybar energi.

 - Det andre er at de åpner for mer bruk av kullkraft i en overgangsperiode
- Det tredje er at de ønsker mottaksanlegg for LNG
- Og det fjerde spørsmålet er om de kan komme til å utsette nedstengning av et eller flere av de gjenværende atomkraftverkene som etter planen skal stenges i år.

 

Podcast-vert er Kirsten Å. Øystese

Share | Download(Loading)