- Det kan bli en blåmandag for Norge når vi våkner opp og oppdager hva EU har vedtatt, sier Energi og Klimas Brussel-korrespondent, Alf Ole Ask. 

 

Det er krisemøte-uke i Brussel. Fredag møtes EUs energiministre til diskusjon om hva som kan og bør gjøres med kraftmarkedet på kort sikt.
Samtidig er forhandlingene mellom Kommisjonen, Rådet og EU-parlamentet i gang om den mer langsiktige energi- og klimapolitikken.

 

- Denne debatten går for fullt i EU nå, uten at det politiske Norge i noen særlig grad diskuterer hva Fit for 55 betyr for oss og hvordan politikk-pakken griper inn i vanlige folks hverdag også i Norge, sier Ask.

 

I denne podkast-episoden har vi - podkastvert Kirsten Å. Øystese og Brussel-korrespondent Alf Ole Ask, satt oss ned på Kitty O' Shea's - et vannhull i Brussel for journalister, lobbyister og medlemmer av EU-kommisjonen. Det er et drøyt år siden EU-kommisjonen la frem Fit for 55, som er politikken som skal ta EU til 55 prosent kutt i utslipp innen 2030.
- Etter at Fit for 55 ble lagt frem, har EU fått en energikrise og en krig i Europa. Det begynner å bli mye på tallerkenen som skal håndteres. Det er et stort alvor blant kommisjonens medlemmer og blant EU-parlamentarikere, der klima- og energipolitikk er en del av forsvarslinjen. Fornybar energi handler ikke bare om å kutte utslipp. Det handler også om å komme ut av Russlands grep. Det er nok et større alvor her enn i Norge, sier Ask.

 

 

 

Share | Download(Loading)